Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ



       Η ιστορία των Μαθηματικών στη εκπομπή «Η Μηχανή του Χρόνου». 

               Από τις πρώτες καταμετρήσεις θηραμάτων με χαρακιές σε ξύλα μέχρι τους προηγμένους υπολογισμούς των αρχαίων Ελλήνων. Η εκπομπή περιγράφει πως ξεκίνησαν να γίνονται οι πρώτες μετρήσεις την προϊστορική περίοδο, όταν ο άνθρωπος έπρεπε να καταμετρήσει, τα θηράματα που σκότωσε ή παρατηρούσε και σημείωνε τις διαφορετικές φάσεις της σελήνης. Σε μερικές χιλιάδες χρόνια, από τις χαρακιές στα ξύλα, έφθασε σε σύνθετους υπολογισμούς και στα περίπλοκα μαθηματικά. Αυτά που χρησιμοποιήθηκαν για να χτιστούν οι Πυραμίδες και τα τεράστια φαραωνικά μνημεία. Τα μαθηματικά της εποχής ήταν υπολογιστικές πράξεις που επινοήθηκαν για να βρίσκονται τα όρια των χωραφιών μετά από τις πλημμύρες στο Νείλο. Ο αρχαίος Αιγυπτιακός και Βαβυλωνιακός πολιτισμός ανέπτυξαν τα μαθηματικά, αλλά οι αρχαίοι Έλληνες τα έκαναν επιστήμη, εξαιτίας της πεποίθησής τους ότι όλα πρέπει να αποδεικνύονται.

Ο Θαλής ο Μιλήσιος, που θεωρείται ο πατέρας των μαθηματικών και ο Πυθαγόρας ο Σάμιος τα αντιμετώπισαν όχι ως μία μέθοδο για να λύνονται καθημερινά προβλήματα, αλλά ως φιλοσοφία. Έτσι επιδίωξαν να εξηγήσουν για πρώτη φορά το σύμπαν με βάση τους αριθμούς. Οι αρχαίοι Έλληνες εισήγαγαν την έννοια της απόδειξης και έβαλαν τις βάσεις που μετέτρεψαν τα μαθηματικά σε επιστήμη, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, με αξιώματα, κανόνες και συγκεκριμένη δομή. Μαθηματικοί εξηγούν με απλό τρόπο τις πιο ευφυείς, αλλά και σημαντικότερες μαθηματικές ανακαλύψεις, που οδήγησαν τους αρχαίους σε αδιανόητους υπολογισμούς. Εξηγούν για παράδειγμα πώς ο Θαλής υπολόγισε το ύψος των πυραμίδων και ο Ερατοσθένης, την ακριβή περίμετρο της γης!

Στην εκπομπή μιλούν οι ιστορικοί των μαθηματικών και οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννης Χριστιανίδης και Μιχάλης Σιάλαρος, οι μαθηματικοί Απόστολος Παπανικολάου, Άρης Μαυρομμάτης, Νίκος Παπούλας, ο μαθηματικός και συγγραφέας Τεύκρος Μιχαηλίδης, ο καθηγητής φιλοσοφίας του ΕΜΠ, Βασίλης Καρασμάνης και η καθηγήτρια του ΕΜΠ και ερευνήτρια, Χριστίνα Φίλη.

ΜΕΡΟΣ 1ο:


ΜΕΡΟΣ 2ο:


ΠΗΓΗ:
http://www.mixanitouxronou.gr/i-istoria-ton-mathimatikon-sti-quot-michani-toy-chronoy-quot-apo-tis-protes-katametriseis-thiramaton-me-charakies-se-xyla-mechri-toys-proigmenoys-ypologismoys-ton-archaion-ellinon-premiera-sto-cosmote/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου