ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ + ΦΥΣΙΚΗ


 ΜΕΤΡΗΣΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗΣ ΓΗΣ - ΣΕΛΗΝΗΣ


   Ο Αρίσταρχος ο Σάμιος βασίστηκε σε μια σεληνιακή έκλειψη για να εκτιμήσει τη διάμετρο της Σελήνης. Αργότερα ο Ίππαρχος ήλθε να βελτιώσει την εκτίμηση αυτή. Την ίδια γεωμετρία χρησιμοποίησε έπειτα από πολλούς αιώνες και ο Κοπέρνικος στο De Revolutionibus orbium coelestium (Περί της περιστροφής των ουράνιων σφαιρών). Στη συνέχεια περιγράφεται ο τρόπος υπολογισμού της σχέσης μεταξύ του μεγέθους της Γης και της προβολής της σκιάς της επί της Σελήνης, της ακτίνας της Σελήνης, της ακτίνας της Γης και της απόσταση Γης - Σελήνης με την μέθοδο των αλεξανδρινών αστρονόμων.
 ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

 ΤΙ ΥΠΗΡΧΕ ΠΡΙΝ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΡΗΞΗ


Το πρόβλημα με την περιγραφή της γέννησης του σύμπαντος είναι ότι πρόκειται για ένα γεγονός που συνέβη μόνο μια φορά (και δεν υπήρχε κανείς για να κάνει παρατηρήσεις-μετρήσεις…), αλλά και το ότι δεν υπάρχει μια πλήρης θεωρία κβαντικής βαρύτητας για την περιγραφή tτου χωροχρόνου στις εξαιρετικά τεράστιες πυκνότητες ύλης-ενέργειας που κυριαρχούσαν όταν πραγματοποιήθηκε το Big Bang. 
ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ  ΕΔΩ

Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΚΡΗΞΗΣ
Η μεγάλη έκρηξη αναφέρεται στην αρχή της ταχείας διστολής του σύμπαντός μας. Ο Edwin Hubble ανακάλυψε αυτήν την διαστολή τη δεκαετία του 1920 μέσω παρατηρήσεων μακρινών γαλαξιών, δείχνοντας ότι, καθώς ο χρόνος περνά, οι αποστάσεις μεταξύ τους συνεχώς μεγαλώνουν. Αυτή η εκπληκτική ανακάλυψη εξηγείται υπέροχα από τη γενική σχετικότητα, δηλαδή τη θεωρία του Αϊνστάιν για τη βαρύτητα, εμπλουτισμένη με δύο νέες έννοιες, αυτές της σκοτεινής ύλης και της σκοτεινής ενέργειας. Εάν το σύμπαν διαστέλλεται και σήμερα, θα έπρεπε να ήταν μικρότερο στο παρελθόν, άρα και η ύλη και ενέργεια που περιέχει θα έπρεπε τότε να ήταν πιο πυκνή και θερμή.
ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ  ΚΑΙ ΕΔΩ

Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΧΟΡΔΩΝ
        Οι Θεωρίες Χορδών είναι μοντέλα της φυσικής στα οποία τα θεμελιώδη δομικά στοιχεία είναι μονοδιάστατα εκτεταμένα αντικείμενα (Χορδές), σε αντίθεση με την παραδοσιακή έννοια των σημειακών και αδιάστατων στοιχειωδών σωματιδίων. Οι θεωρίες χορδών αποφεύγουν με αυτό τον τρόπο τα προβλήματα και τις ανωμαλίες που προκύπτουν στις φυσικές θεωρίες λόγω της σημειακής φύσης των σωματιδίων. Στη μελέτη των θεωριών χορδών περιλαμβάνονται όχι μόνο μονοδιάστατα αντικείμενα, αλλά και αντικείμενα περισσότερων διαστάσεων, που καλούνται βράνες. Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει πειραματική επαλήθευση της θεωρίας χορδών.
 ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ


ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΠΛΑΚΑΚΙΑ


Αν έχουμε ένα τετράγωνο 6X6  δηλ που αποτελείται από 36 μικρότερα τετράγωνα, μπορούμε να το πλακοστρώσουμε χρησιμοποιώντας 9   πλακάκια σχήματος L (με 4 τετράγωνα) 
ΓΙΑ ΕΥΡΕΣΗ ΛΥΣΗΣ ΕΔΩ 
ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ


 ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ ΠΛΑΚΑΚΙ

Στην καθημερινή πρακτική μας μια πλακόστρωση δεν είναι απαραίτητο να δίνει έμφαση στην παραμικρή λεπτομέρεια ούτε να χαρακτηρίζεται από τελειότητα. Για τη Γεωμετρία όμως η έννοια της επικάλυψης ή επίστρωσης επιπέδου σημαίνει ότι τα σχήματα που θα τοποθετηθούν το ένα πλάι στο άλλο για να καλύψουν το επίπεδο – δηλαδή, θα λέγαμε, οι «πλάκες» – δεν θα πρέπει να αφήνουν κενά μεταξύ τους ούτε να επικαλύπτουν το ένα το άλλο. Χάριν της οικοδομικής χρησιμότητάς της και όχι μόνο η γεωμετρική «πλακόστρωση», τόσο στο επίπεδο όσο και στον χώρο, έχει απασχολήσει τα μεγαλύτερα πνεύματα από την αρχαιότητα: οι Πυθαγόρειοι, ο Πλάτων, ο Ευκλείδης και ο Αρχιμήδης έχουν ασχοληθεί με αυτήν και με τα στερεά που μπορούν να την επιτύχουν ενώ άλλοι λαμπροί μαθηματικοί τούς ακολούθησαν μεταγενέστερα σε αυτό το έργο. 
ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ


 οι 7 ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Το ξυπνητήρι χτυπάει. Κοιτάζετε το ρολόι. Η ώρα είναι 6.30 το πρωί. Δεν έχετε καλά-καλά σηκωθεί από το κρεβάτι και ήδη τουλάχιστον έξι μαθηματικές εξισώσεις έχουν μπει στη ζωή σας. Το τσιπάκι της μνήμης που αποθηκεύει την ώρα στο ρολόι σας δεν θα μπορούσε να φτιαχτεί χωρίς μια βασική εξίσωση της Κβαντομηχανικής. Η ώρα του έχει οριστεί από ένα ραδιοηλεκτρικό σήμα το οποίο δεν θα είχαμε επινοήσει ούτε στα όνειρά μας χωρίς τις τέσσερις εξισώσεις του ηλεκτρομαγνητισμού του Τζέιμς Κλαρκ Μάξγουελ. Αυτό δε το σήμα μεταδίδεται με βάση τον τύπο που είναι γνωστός ως κυματική εξίσωση. Κολυμπάμε συνεχώς σε έναν κρυφό ωκεανό εξισώσεων. Υπάρχουν πίσω από τις μεταφορές, το οικονομικό σύστημα, την Υγεία, την πρόληψη και τη διερεύνηση του εγκλήματος, τις επικοινωνίες, το φαγητό, το νερό, τη θέρμανση και τον φωτισμό μας.
ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΕΙΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ
(ΜΗΚΟΣ, ΠΛΑΤΟΣ, ΥΨΟΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΣ)

Η λειτουργία των τεσσαρων διαστάσεων σε ενα ενδιαφέρον animation


ΟΙ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ



ΠΩΣ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ 7 
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ
Η σχεδίαση σε κάθε μια απο τις επτά διαστάσεις με απλα γεωμετρικά σχήματα μέσα απο ένα κατανοητό animation

ΟΙ 10 ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ

Το σύμπαν είναι αποδεδειγμένα 4ων διαστάσεων και καθετί σε αυτό είναι επισης 4ων διαστάσεων ενώ η 5η διάσταση προτείνεται ως λύση σε πολλές περιπτώσεις μαθηματικών αδιεξόδων που δε γίνεται να ξεπεραστούν σε χαμηλότερο επίπεδο! Τέλος για τη θεωρία των κβάντα και για κάποιες παραλλαγές στη θεωρία των χορδών οι διαστάσεις είναι από 10 έως και 24!!!



Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ 
Τι αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο όνειρο όλων των θεωρητικών Φυσικών στον κόσμο; Ποιο είναι το ιερό δισκοπότηρο όλων των θετικών επιστημών; Τι σχέση μπορεί να έχει με όλα αυτά ο μεγάλος Albert Einstein;
ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ




NIKOLA TESLA:  Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ 
    Ο σέρβος φυσικός και εφευρέτης Νίκολα Τέσλα (Nikola Tesla) γεννήθηκε στις 9 Ιουλίου του 1856, στο χωριό Smiljan, στην επαρχία Lika της Κροατίας. Εκεί ολοκλήρωσε τη στοιχειώδη εκπαίδευσή του, συνέχισε τις σπουδές του στο πολυτεχνικό σχολείο του Γκρας και τις ολοκλήρωσε στο πανεπιστήμιο της Πράγας.
Εργάστηκε ως ηλεκτρικός μηχανικός στη Γερμανία, την Ουγγαρία και τη Γαλλία, πριν μεταναστεύσει στις ΗΠΑ το 1884. Στη Νέα Υόρκη εργάστηκε δίπλα στον Τόμας Έντισον, βελτιώνοντας πολλές από τις εφευρέσεις του. Όμως, οι διαφορές στο ύφος μεταξύ των δύο ανδρών οδήγησαν σύντομα στο χωρισμό τους.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου